top of page
Giardia preventief testen en behandelen

Ondersteuning en giardia testen

Meerdere wegen leiden naar Rome...

Op regulier gebied wordt bij de behandeling voor giardia eigenlijk altijd gekozen voor panacur (fenbendazol) of antibiotica (meestal metrobactin).
Helaas wijst de praktijk uit dat deze middelen niet altijd even effectief zijn en heeft onderzoek ook uitgewezen dat er meer onderzoek nodig is naar de werking van deze middelen bij giardia. 
Slechts 17% van de honden in dit onderzoek hadden een volledige eliminatie van de parasiet na behandeling met vijf dagen fenbendazol. *


Hierna stopt vaak verdere behandeling en wordt er niet gewerkt aan het herstellen van de darmgezondheid. Soms wordt er probiotica voorschreven, maar hierbij is het wel heel belangrijk dat de juiste stammen op het juiste moment worden ingezet. Ga je een willekeurige probiotica inzetten bij een leaky gut, dan zullen ook deze bacteriën weglekken in de bloedbaan en dat is niet wat we willen!

De probiotica kan dan ook een negatief effect hebben. Probiotica is geen baat het niet dan schaadt het niet middel!

Vanuit complementair oogpunt zijn er diverse supplementen en homeopathische middelen die kunnen worden ingezet bij het elimineren van giardia. Helaas is dit voor veel mensen onbekend. Als deskundige therapeuten kijken we heel breed en werken we met ondersteunende middelen zonder extra schade aan te richten.


Zo wordt de voeding onder de loep genomen om de aanvoer van koolhydraten te beperken en de darmen zo min mogelijk te belasten, wordt de parasiet uiteraard aangepakt, maar wordt er óók naar het ondersteunen van het immuunsysteem en de lever gekeken.


Wanneer de giardia weg is, is het niet meteen klaar. Er moet daarna worden gewerkt aan de darmgezondheid en het herstel van de darmwand zodat de weerstand weer kan verhogen.

​

​Het is niet zinvol de mogelijkheden te benoemen want ook hier geldt dat dit geen baat het niet dan schaadt het niet middelen zijn. Eigenaren dienen deze aanpak altijd onder begeleiding van een orthomoleculair-, integraal voedingstherapeut of een homeopaat te doen.

Als hondeneigenaar kun jij kiezen welk pad je wil bewandelen, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, zo ook in de aanpak van giardia. Wij staan graag voor je klaar in het bewandelen van de juiste weg naar een gezonde hond die lekker in zijn vacht zit. Onze contactgegevens vindt je hier.  

Testen is belangrijk!

Hoe en hoe vaak test je een hond op giardia? Preventief testen, of in elk geval sneller gaan testen dan dat er nu vaak gedaan wordt, is zeker aan te raden!


Uit onderzoek dat is gepubliceerd in februari 2024 werd aangetoond dat giardia meer voorkomt bij honden onder de 12 maanden dan bij honden ouder dan 12 maanden, maar ook dat er niet altijd veranderingen in de ontlasting werden waargenomen. Uit het onderzoek: “Er kan worden geconcludeerd dat het noodzakelijk is om periodiek toezicht uit te voeren voor ogenschijnlijk gezonde honden en katten om G. duodenalis-infectie uit te sluiten.” **

Hoe sneller giardia gedetecteerd wordt, hoe beter schade aan de darmgezondheid kan worden voorkomen. Een hond met een goede darmgezondheid en een goede weerstand hoeft geen klachten te krijgen door giardia, dat betekent echter niet dat de parasiet dan ook geen schade aanricht. Waarom wachten met ingrijpen tot er klachten ontstaan, tot de hond daadwerkelijk ziek wordt? Als bij pups en pubers tot 12 maanden bijvoorbeeld elke maand of elke twee maanden zou worden getest, zou er veel sneller actie kunnen worden genomen wanneer een test positief is.

Giardia wordt intermittent uitgescheiden, wat betekend dat het dus niet met elke ontlasting, maar onregelmatig met tussenposes wordt uitgescheiden. Het is daarom ontzettend belangrijk om met meerdere verschillende ontlastingen te testen, maar ook met enige regelmaat. 

Eigenaren kunnen dit zelf thuis doen, (dierenartsen worden er dan dus ook niet extra door belast) door van drie dagen ontlasting te verzamelen en met bijvoorbeeld de Fassisi snel-test te testen. De Fassisi test zowel op cyste-eiwit als op trofozoïeten en heeft een heel hoge gevoeligheid. En omdat giardiacystes niet bij elke ontlasting worden uitgescheiden is het belangrijk om van drie dagen ontlasting te verzamelen om zo het risico op een vals negatieve uitslag zo klein mogelijk te maken.

​

Hoe test je een hond op giardia?

Je kunt dit tegenwoordig heel gemakkelijk zelf doen. Wij werken alleen met de testen van Fassisi omdat we daar zeker van weten dat deze een hoge gevoeligheid hebben en zowel op de cyste als de trofozoiet test. Daarnaast hebben we ook goed contact met Fassisi wanneer we vragen hebben over een uitslag of de testen Maar hoe moet je zo'n fassisi test dan afnemen? Wij adviseren om ALTIJD met meerdere stalen ontlasting te testen. (óók wanneer je bij de dierenarts of Het Woud laat testen) De reden hiervoor is dat de giardia parasieten niet met elke ontlasting worden uitgescheiden. Om de uitslag van de test zo betrouwbaar mogelijk te hebben, is het dus verstandig om meerdere stalen ontlasting te gebruiken.

Daarna heb je de keus: één test afnemen van meerdere stalen ontlasting, of drie losse testen afnemen: 

 

  • Eén test, meerdere stalen. Wanneer je kiest voor één test met meerdere stalen ontlasting moet je dus ontlasting gaan verzamelen van 3 verschillende poep-momenten. Lees verder in dit blog waar staat stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de test juist afneemt.


Door gebruik te maken van een test die op zowel cyste-eiwit als trofozoïeten test, wordt de kans op een vals-positieve uitslag zo klein mogelijk.
Er wordt ook aangegeven dat testen langdurig positief kunnen blijven omdat de cystes nog heel lang worden uitgescheiden. Hiervoor is echter meer onderzoek nodig omdat er nog onvoldoende van bekend is.

Uiteraard moet er goed worden gekeken waarmee wordt ondersteunt als er geen klachten zijn, want wanneer een hond geen klachten heeft, is een behandeling met panacur of antibiotica erg ingrijpend en kan wellicht meer schade aanrichten dan de giardia zelf op dat moment (deze is dan nog maar kort aanwezig). En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zoals gezegd zijn er ook andere opties qua ondersteuning en deze zouden zeker in dit stadium uitkomst bieden. Nogmaals, dit zijn ook nog steeds geen baat het niet dan schaadt het niet middelen, maar onder begeleiding van een orthomoleculair-, integraal voedingstherapeut of een homeopaat kan bepaald worden welke middelen ingezet kunnen worden en in welke dosering. Zo kan worden gezorgd dat er géén extra schade wordt aangebracht aan de darmgezondheid maar er ondersteunend wordt gewerkt.

Met deze methodes kan er wellicht een hoop ellende bij onze honden worden voorkomen door simpelweg sneller in te grijpen.

 

​Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit, neem dan gerust contact met ons op. 

​​​

​

Voor meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar Giardia, lees hier meer::


Lack of efficacy of fenbendazole against Giardia duodenalis in a naturally infected population of dogs in France - PMC (nih.gov)

 

** Prevalence of Giardia duodenalis in dogs and cats: Age-related predisposition, symptomatic, and asymptomatic cyst shedding - PMC (nih.gov)
 

​

bottom of page