top of page

Het testen op giardia

Uiteraard is het, voordat je je hond überhaupt gaat behandelen, belangrijk om zeker te weten of er wel giardia aanwezig is. Dit kun je op verschillende manieren testen.

--> Uiteraard kan dit gewoon via de dierenarts.

--> Een andere optie is laten testen via VPL het Woud: Giardia - Het Woud (wormbestrijding.nl) --> Of je kunt het tegenwoordig ook zelf doen. Wij werken alleen met de testen van Fassisi omdat we daar zeker van weten dat deze een hoge gevoeligheid hebben en zowel op de cyste als de trofozoiet test. Daarnaast hebben we ook goed contact met Fassisi wanneer we vragen hebben over een uitslag of de testen Maar hoe moet je zo'n fassisi test dan afnemen? Wij adviseren om ALTIJD met meerdere stalen ontlasting te testen. (óók wanneer je bij de dierenarts of Het Woud laat testen) De reden hiervoor is dat de giardia parasieten niet met elke ontlasting worden uitgescheiden. Om de uitslag van de test zo betrouwbaar mogelijk te hebben, is het dus verstandig om meerdere stalen ontlasting te gebruiken. Daarna heb je de keus: 1 test afnemen van meerdere stalen ontlasting, of 3 losse testen afnemen. 1 Test, meerdere stalen. Wanneer je kiest voor 1 test met meerdere stalen ontlasting moet je dus ontlasting gaan verzamelen van 3 verschillende poep-momenten. Dat kan zijn van 3 opeenvolgende dagen, of bv op dag 1 een ochtend- en avond ontlasting en op dag 2 dan nog een ochtendontlasting. De 1ste en 2de ontlastingsstaal bewaar je in de koelkast (of in ieder geval op een koele plek onder de 20graden). Wanneer je de 3de staal hebt, laat je alles op kamertemperatuur komen en daarna kun je gaan testen. Nu moet je een mix-staal gaan maken en komt dus het smerige werkje. Uit elke staal neem je van 3 verschillende plekken een klein beetje ontlasting. Dit omdat de giardia niet overal in de ontlasting aanwezig is. Je neemt dus in totaal 9 mini staaltjes welke je samenvoegt tot 1 nieuwe mix-staal. Bij de test zit een ontlastingscontainer waar je de mini staaltjes in kunt doen. 3 losse testen Vind je het nou niet fijn om die ontlasting te moeten bewaren in de koelkast, kun je er ook voor kiezen om 3 losse testen te doen. Je voert dan dus steeds de test uit met 1 ontlastingsstaal.Wel dus echt 3x, ivm de intermittende uitscheiding van de giardia. We hebben al vaker in de praktijk gezien dat test 1 en 2 negatief zijn, en test 3 dan toch positief. En dan... Verder werkt het eigenlijk hetzelfde als een corona test. Je draait het wattenstaafje op 3 verschillende plekken door de ontlastingsstaal. Daarna zet je het wattenstaafje in de bijgeleverde vloeistof en deze moet je op de test druppelen. Let op dat de vloeistof wel goed doorloopt!! Op onderstaande linker test zie je dat de vloeistof in het druppelvakje is blijven liggen de 2 streepjes even zichtbaar zijn. Deze test is dus mislukt. Ook de rechter test is helaas niet goed gelukt. Hier heeft waarschijnlijk teveel ontlasting aan het wattenstaafje gezeten, waardoor het lijkt alsof de vloeistof geblokkeerd wordt om goed door te lopen.













De uitslag

Na 10 minuten wachten kun je de test aflezen en weet je de uitslag. Het controle streepje bij de C moet duidelijk zichtbaar zijn. Voor een negatieve test mag er bij de T echt GEEN streepje aanwezig zijn, ook niet heel licht, echt gewoon niet!! Wanneer je de test uit de verpakking haalt zie je zowel bij de T als de C een licht streepje staan. Voor een negatieve test verdwijnt het streepje bij de T dus!! Onderstaande testen zijn allemaal duidelijk negatief.









Twijfel jij nou of jouw test positief of negatief is? Vraag dan even iemand om met je mee te kijken of upload een foto van de test even in de facebookgroep Giardia bij honden. We kijken graag even met je mee. We hopen je hiermee wat meer duidelijkheid te hebben gegeven met betrekking tot het uitvoeren van de zelf-test van fassisi bij giardia.

201 weergaven

Comments


bottom of page