top of page

Probiotica bij giardia

Een veel gehoord (facebook) advies na de strijd tegen giardia in het inzetten van probiotica om de darmen te herstellen.


In deze blog leggen we je graag uit waarom dat de verkeerde volgorde is.



We weten inmiddels dat giardia veel ellende kan veroorzaken.


De parasiet beïnvloed het darmmicobioom in negatieve zin en maakt o.a de aanwezige biofilm dunner wanneer door andere pathogene bacteriën en virussen meer ruimte krijgen.


Maar daarnaast maakt giardia ook de darmwand kapot. De darmvilli (de uitstulpingen die darmoppervlakte creëren) worden door de giardia parasieten korter gemaakt. Hierdoor ontstaat een verstoorde opname van voeding.


Door de aantasting van de darmwand kan ook een leaky gut ontstaan. De darmwand wordt dan te doorlaatbaar waardoor teveel stoffen weglekken de bloedbaan in.


Als we probiotica gaan inzetten moet de omgeving goed zijn.


Wil je een plant in een pot laten groeien, moet ook de omgeving goed zijn. De pot mag niet te klein zijn, de grond moet goed zijn, en er moeten voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.


Zo ook met probiotica. Willen we dat deze zijn nuttige functie kan uitvoeren in de darmen, moeten we éérst zorgen dat de darmwand gezond is zodat de leefomgeving voor de probiotica goed is.


Doen we dat niet en zetten we probiotica al in terwijl er nog een leaky gut aanwezig is, lekken de probiotica bacteriën weg de bloedbaan in en kunnen hier zelfs een negatief effect hebben.


Probiotica is dan ook geen "baadt het niet schaadt het niet" middel, maar het is dus ook een misverstand dat probiotica de schade van de giardia kan herstellen.


Ja het is wel onderdeel van...maar pas helemaal aan het eind van het herstelproces.


Wil je graag weten hoe jij de darmen van jouw hond kan helpen herstellen?

Neem dan contact op met een orthomoleculair- of integraal voedingstherapeut. Zij kunnen een advies op maat maken passende bij de situatie van jouw hond en je door dit traject heen begeleiden.


Op www.giardiabijhonden.com lees je meer over giardia en een leaky gut.


Liefs Dimphy van Halteren

Orthomoleculair voedingsdeskundige

Gespecialiseerd in giardia.

75 weergaven

Comentários


bottom of page