top of page

Wormen...wat hebben die nu te maken met giardia?

Wormen komen zowel bij ons als bij onze honden veel voor in o.a. de darmen. Net als bacteriën, schimmels en virussen zijn ook wormen eigenlijk normale darmbewoners. Ze hebben zelfs ook positieve invloeden op het lichaam!

Zo voorkomen ze bijvoorbeeld overdreven ontstekingsreacties en allergische reacties. Ze werken dus samen met het immuunsysteem!


Uiteraard geldt dit alleen wanneer er geen overvloed van wormen aanwezig is. Wanneer er teveel wormen aanwezig zijn, kan dit ook een negatieve invloed hebben op het lichaam.


We willen de aanwezigheid van wormen dus eigenlijk op een goede manier in stand houden, in balans houden. Want ook de áfwezigheid van wormen kan dus een negatief effect hebben!!


Vanaf dat onze honden nog kleine puppy's zijn, worden ze (meestal nog) al vrij snel ontwormd volgens een vast schema. In de eerste 6 maanden zijn de meeste honden al zo’n 9 keer ontwormd. Hierdoor wordt het positieve effect dat wormen kunnen hebben op het immuunsysteem alleen ook weggehaald. Steeds wanneer we onze honden ontwormen, wordt dus ook het microbioom verstoord.


Nu denk je misschien, wat zit jij nou te kletsen over wormen, jij focust toch op giardia?

Klopt! En daar zit meteen het euvel.


Giardia verstoort zelf niet alleen het darmflora, maar ook een hond met een verstoorde darmflora is juist gevoeliger om een giardia besmetting op te lopen!


Elke keer wanneer we de hond ontwormen, en de nuttige wormen worden weggevaagd uit de darmen, komen er allemaal plekjes vrij waar de giardia zich kan nestelen. Je kunt dit een beetje vergelijken met een theater zoals Kelly Cogen* het eens zo mooi heeft omschreven.

In de theaterzaal zijn alle stoelen bezet. Schimmels, bacteriën, virussen en ook wormen leven daar in evenwicht. Ieder heeft zijn eigen plekje. Wanneer deze balans goed in stand gehouden wordt, zal het lichaam een overload aan 1 van deze groepen zelf kunnen bestrijden en afvoeren. Ook voor giardia is het veel moeilijker om dan grip te krijgen. Als we nu alle wormen uit hun stoelen halen en het theater uit zetten, zijn er opeens allemaal lege plekken.

Wanneer de giardia parasieten nu langs komen, kunnen ze wél gewoon gaan zitten en plek innemen. En giardia is zo’n slim beestje, die kan vervolgens het darmmicrobioom gaan veranderen en verstoren zodat ze zelf steeds meer en beter kunnen koloniseren en ook andere pathogene bacteriën meer ruimte krijgen.


Natuurlijk moeten we voorkomen dat een hond echt een worminfectie oploopt, dus is het zaak om te zorgen voor een goede darmgezondheid d.m.v. GOEDe én PASSENDE voeding en functionele aanvullingen (hier ligt dus wellicht ook nog werk voor fokkers), het voorkomen van een overload aan vaccinaties / ontworming / medicatie en kan het zinvol zijn een paar keer per jaar de ontlasting te laten controleren op een worminfectie.


Hoe beter we onze honden vanaf dag 1 kunnen ondersteunen in het opbouwen van de darmgezondheid i.p.v. het afbreken, hoe kleiner we de kans maken dat ze een giardia infectie oplopen.


In plaats van alleen maar de strijd aan te gaan met giardia wanneer de besmetting er al is, denk ik dat we ook nog heel veel kunnen doen in het proberen te voorkomen van een giardia besmetting.


Bronnen:

Kelly Cogen - centrum natuurgeneeskunde en voeding bij dieren


261 weergaven

Comments


bottom of page