top of page
Giardia parasiet in darmen

Wat is een leaky gut?

Ook wel een lekkende darm genoemd

Zoals al beschreven hecht de giardia parasiet zich aan de darmwand met een soort zuignappen. Dit zorgt voor schade aan de darmwand en maakt de darmwand te doorlaatbaar.

De darmwand bestaat uit heel veel hele kleine uitstulpingen. Deze worden villi genoemd. De bedoeling van deze uitstulpingen is vergroting van het darmoppervlak zodat er meer voedingsstoffen opgenomen kunnen worden.

Deze darmvilli bestaan op hun beurt weer uit verschillende darmcellen met allemaal verschillende functies. Bij gezonde darmen liggen deze darmcellen strak tegen elkaar aan en vormen zo een soort beveiligingsbarrière.

Darmvilli zijn nodig om voedingsstoffen op te nemen

Gevolgen beschadigde darmwand

Die beveiligingsbarrière bevat kanaaltjes waar voedingsstoffen selectief doorheen gelaten worden. De een mag er wel door en de ander wordt tegengehouden en mag er niet doorheen.
De verbinding tussen deze cellen noemen we de ‘tight junctions’. Het gaat mis wanneer deze darmwandcellen beschadigd raken, de tight junctions hierdoor meer open gaan staan en de darmwandcellen ontstoken raken. Dit is ook wat er gebeurt bij giardia.

Stoffen die eerst werden tegengehouden door deze barrière, kunnen er nu opeens wel doorheen omdat er meer ruimte is. Denk bijvoorbeeld aan ziekmakende bacteriën, gisten, schimmels, maar ook voedingsstoffen die nog niet klein genoeg verteerd zijn. Dát noemen we een leaky gut.​

Leaky gut is een lekkende darmwand en geeft gezondheidsproblemen

Wanneer dit gebeurt komt het immuunsysteem in actie om deze doorgelaten deeltjes te vernietigen. Ook de lever wordt hiermee zwaar belast. Door deze reactie van het immuunsysteem kan het zijn dat de hond opeens heftig gaat reageren op bepaalde voedingsstoffen en een allergische reactie krijgt terwijl deze voedingsstoffen voorheen nooit een probleem waren. Dit kan zelfs een allergische reactie worden op stofjes uit de lucht. Omdat dit continu doorgaat en niet maar tijdelijk is, kan het immuunsysteem dit niet bijhouden en veroorzaken deze deeltjes uiteindelijk ontstekingen in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, maar ook aanhoudende maag-darmklachten en zelfs gedragsproblemen. Het immuunsysteem blijf dus continu overmatig actief en raakt ook uitgeput wat op lange termijn kan zorgen voor auto-immuunziekten​

​​Giardia heeft, naast het te doorlaatbaar maken van de darmwand, ook de nare eigenschap veranderingen aan te kunnen brengen met betrekking tot de goede bacteriën in de darmen.
Ze tasten ook nog de darmvilli aan waardoor deze korter worden en er een probleem ontstaat met de voedselopname, dit noemen we ook wel malabsorptie.*
​

​Giardia is duidelijk niet zomaar een parasietje, het kan echt veel ellende veroorzaken. Hierdoor kunnen er nog steeds darmproblemen optreden lang nadat de giardia parasieten al verdwenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan allergieën, een dysbiose in de darmen of andere darmziekten. Het is daarom enorm belangrijk om bij een giardia besmetting niet alleen de focus te leggen op het elimineren van de parasieten, maar om daarna óók aandacht te geven aan het herstellen van de darmgezondheid. In de praktijk blijkt deze stap vaak achterwege te worden gelaten. Maar al deze problemen herstellen zich niet zomaar vanzelf.

Heb je hulp nodig, zoek je ondersteuning of heb je vragen over giardia en de gevolgen?

Neem dan contact met ons op. 
 

Voor meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar Giardia, bekijk het artikel:
"Gastrointestinal parasites in young dogs and risk factors associated with infection"

bottom of page