top of page
Giardia is een besmettelijke ziekte

Wat is giardia?

Giardia is een parasiet die het maagdarmkanaal kan infecteren. Het is een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden over de hele wereld.

Wat is Giardia en hoe infecteert het honden?

Giardia is een eencellige parasiet die behoort tot de familie van de diplomonaden en bestaat uit 8 verschillende genotypes, A t/m H. Bij honden treffen we meestal genotype C en D aan. Genotype A komt zowel bij mensen als dieren voor en is dan dus ook overdraagbaar van hond op mens.

De giardia parasiet heeft twee levensstadia: de cyste en de trofozoïet. De cyste is de overlevingsvorm van de parasiet terwijl de trofozoïet zich actief beweegt en zich voedt in het maagdarmkanaal.
Buiten het lichaam overleeft de giardia parasiet als cyste tot deze wordt opgenomen in het lichaam.
Via de bek van de hond komt de cyste het lichaam binnen en verplaatst zich naar de darmen.

Door de zuurtegraad in de maag verdwijnt de cystewand langzaam. Eenmaal in de darmen aangekomen, zijn er per cyste 2 trofozoïeten vrijgekomen. Deze trofozoïeten wurmen zich door het darmslijmvlies heen en hechten zich met een soort zuignappen aan de darmwand van de dunne darm. Daar beginnen ze zich te vermenigvuldigen. Deze parasiet is een eencellige en vermenigvuldiging gebeurt door middel van deling.

Giardia als cyste is een parasiet in rust
Giardia trofozoiet uitgebreid testen

Invloed op het Mircobioom

In de dunne darm heeft de giardia parasiet interactie met het aanwezige darmmicrobioom. De parasiet heeft hierdoor invloed op reacties van het immuunsysteem, pijnsignalering, maar kan ook het darmslijmvlies verstoren. Daarnaast heeft giardia ook invloed op de samenstelling van de aanwezige bacteriën in de darmen, de rijkdom hiervan én de diversiteit.  

Waar goede en slechte darmbacteriën voorheen elkaar in balans hielden, creëert giardia een dysbiose, een onbalans, waarbij de slechte bacteriën meer grip krijgen. 

Dit zijn allemaal effecten die zelfs nog kunnen aanhouden wanneer de parasiet zelf al geëlimineerd is uit de darmen. Daarom is nabehandeling om de darmgezondheid weer op te bouwen zo ontzettend belangrijk!!

Het is dus niet zozeer de parasiet zélf waardoor de honden ziek worden, maar des te meer door de veranderingen die giardia kan veroorzaken in de darmgezondheid. Én de invloed die de parasiet heeft op het immuunsysteem*

De Biofilm

Een biofilm is een slijmlaag structuur in de darmen waar onder andere bacteriën, schimmels en algen zich onder kunnen nestelen en aan kunnen hechten. Ze worden als het ware ingekapseld en zijn zo minder vatbaar voor verplaatsingen in de darmen. 
Deze biofilms zijn moeilijk te verwijderen, kunnen resistent zijn tegen o.a. antibiotica, hebben een hoge tolerantie tegen veranderende omgevingen en tegen het immuunsysteem van de hond zelf. 

Giardia is een hele slimme parasiet. Deze kan namelijk interactie hebben met de aanwezige biofilms en de biofilmstructuren verstoren. Hierdoor kunnen de bacteriën uit de biofilm zich verder verspreiden over de darmwand en weer nieuwe biofilms creëren. Dit kan bijdragen aan darmontstekingen en andere spijsverteringsproblemen. Ook kan giardia zelf gebruik maken van deze biofilm.

Het afbreken van deze biofilms moet zorgvuldig gebeuren omdat ook toxines ingekapseld worden. Deze kunnen vrijkomen wanneer de biofilm kapot gaan en kunnen voor extra ontstekingsreacties zorgen. Deze toxines zullen ook afgevoerd moeten worden. Het ondersteunen van de lever is daarom dan ook erg belangrijk. 

Symptomen

Honden raken besmet wanneer ze cysten inslikken die zich in besmet water, voeding of uitwerpselen van geïnfecteerde dieren bevinden.

​

Wat zijn de symptomen van giardia en hoe herken je giardia bij een hond? Hoewel veel honden
géén symptomen vertonen, kunnen sommige geïnfecteerde honden last krijgen van diarree, gewichtsverlies, verminderde eetlust, jeuk, gedragsproblemen en een slechte algehele gezondheid.


Vaak wordt de focus op diarree als enige symptoom gelegd, maar diarree hoeft niet altijd aanwezig te zijn, giardia kan ook aanwezig zijn bij een gewoon stevige ontlasting. Wanneer er wel diarree aanwezig is, kan de frequentie wisselend zijn. De hond hoeft dus niet voortdurend diarree te hebben. De diarree kan ook ontzettend stinken en er groen uitzien. Soms wordt er ook slijm of bloed gezien.

Daarnaast kunnen er ook andere symptomen zijn, zoals bijvoorbeeld gedragsproblemen, jeuk, plotselinge onzindelijkheid, een slechte eetlust, futloosheid, verminderde concentratie, onbereikbaar zijn, moeite om rust te pakken, snel gefrustreerd en/of een verhoogde prikkelgevoeligheid. En laten we de pups die mega druk zijn en/of hyper- en bijtgedrag vertonen niet vergeten!

Kan giardia bij een hond vanzelf overgaan? De ene hond krijgt wel zichtbare klachten en de andere niet, het hangt met name af van de conditie van de darmgezondheid, leeftijd (giardia wordt het meeste gezien bij honden onder de 1 jaar) en de leefomgeving*

​

Heb je hulp nodig of vragen over giardia en de gevolgen ervan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn Diane (Homeopaat voor dieren en orthomoleculair therapeut) en Dimphy (Orthomoleculair voedingsdeskundige) en samen vormen wij een groepspraktijk met betrekking tot giardia bij honden en werken daarin intensief samen.

*Voor meer informatie over wetenschappelijk onderzoek naar Giardia, bekijk het artikel:
"Gastrointestinal parasites in young dogs and risk factors associated with infection"

bottom of page